För ungefär tio år sedan bestämde jag mig för att ändra min kosthållning. Jag var mitt uppe i en livskris och hade precis lyssnat till Mark Bittmans TED Talk “What’s wrong with the food we eat”. Bittmans budskap om hur min personliga hälsa är kopplad till planetens hälsa gick rakt in och jag började lägga om min kost.

Under samma tid insåg jag att mina föräldrars hälsa vid 63 års ålder hade mer att önska. Jag beslutade mig för att vara i bättre skick den dag jag uppnår samma ålder och intensifierade mina efterforskningar om kost och hälsa. Ganska snart hamnade jag i “rawfood-land”, råkade ha sönder min spis och började äta uteslutande rå mat. Frukt och grönsaker, nötter och fröer, vetegräs och groddar, örter och alger.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. De mentala, emotionella och kroppsliga effekterna var förvisso fascinerande men mest häpen blev jag över hur svårt det faktiskt var att i längden, på ett framgångsrikt sätt, ändra hur jag åt.

Samtidigt som jag formulerade ett svar på denna fråga, ”varför det är så svårt att ändra hur jag äter”, insåg jag att det inte bara handlade om mat. Frågan var större. Och svaret var av större betydelse. Mycket större betydelse!

Varför känner människan sig så sällan riktigt tillfreds? Varför dominerar negativa känslor så ofta våra liv? Hur gör man för att bli lycklig?

Till vardags arbetar jag som massör och pilates-instruktör samt matcoach. Jag tillbringar mina dagar med att försöka hjälpa människor att må bättre och att bättre förstå sig själva. Detta är min passion!

Få saker är så givande för mig som att sitta med ett blankt papper och lyssna på en ny patient som berättar om sin situation och vad hon behöver hjälp med. Att söka extern hjälp är viktigt men det är först när vi verkligen förstår oss själva som vi kan få till en hållbar förändring.

Stefan Andreas Larsson, Munka Ljungby sommaren 2017

Image

Lycka & Lidande

En handbok i välmående och förnöjsamhet

Tillbaka till innehållsförteckningen